X

Nederlanders vieren wielergoud en nieuw wereldrecord

Wednesday 07 August 2024 - 21:30
Zoom

Nederland stevent af op een recordaantal gouden medailles tijdens de Olympische Spelen, na de overwinning van wielerteam sprint Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland, die daarmee een nieuw wereldrecord neerzetten.

Inclusief het goud voor zeilster Marit Bouwmeester, dat nog steeds niet definitief is bevestigd, hebben de Nederlanders nu negen gouden medailles – bijna het record van twaalf dat in 2000 in Sydney werd gevestigd.

Meer medaillekansen zijn gevestigd op de schouders van Femke Bol, die donderdag meedoet aan de finale van de 400 meter horden. Maar Bol is niet de grote favoriet voor het onderdeel. Die rol gaat naar wereldrecordhoudster Sydney McLaughlin-Levrone, die niet in actie kwam toen Bol vorig jaar de wereldtitel won.

Bol doet ook mee aan de 4×400 meter estafette, waarmee ze in 2023 in Boedapest ook de wereldtitel veroverde. De heats vinden plaats op donderdag en de finale op vrijdagavond.

Sifan Hassan is ook favoriet om vrijdag goud te winnen op de 10.000 meter – ze verdedigt Olympisch kampioen op die afstand – en is ook een kanshebber op de marathon. Abdi Nageeye, die zilver won op de marathon in Tokio, is een outsider in de mannenrace.

Baanwielrenners Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland zijn favoriet op de sprint en de keirin bij de mannen, terwijl Hetty van de Wouw en Steffie van der Peet in aanmerking komen voor een medaille bij de vrouwen.

Sharon van Rouwendaal, die in 2016 Olympisch goud won en in 2021 zilver, maakt goede kansen bij het openwaterzwemmen. Eerder dit jaar won ze de wereldtitel op de 10 kilometer.

Het hockeymannenteam kwalificeerde zich dinsdag voor het eerst in 2012 voor de finale door een 4-0 overwinning op Spanje. Het vrouwenteam speelt later op woensdag tegen Argentinië om een ​​plek in de finale.

Nederland staat momenteel op de negende plaats in de medaillespiegel met acht gouden, vijf zilveren en zes bronzen medailles. Naast het goud in het wielrennen dat dinsdag werd behaald, won ruiter Maikel van der Vleuten brons in het springen.