X

Buitengewone prestatie Femke Bol levert goud op voor gemengd estafetteteam

Monday 05 August 2024 - 23:00
Zoom

Een prachtige sprintfinish van Femke Bol bezorgde het Nederlandse gemengde 4x400 meter estafetteteam zaterdagavond de gouden medaille op de Olympische Spelen in Parijs.

Bol, die ook meedoet aan de 400 meter horden, stond op de vierde plaats toen ze het stokje overnam, maar schoof al snel door naar de derde plaats. Vlak voor de finish haalde ze de Britse en Amerikaanse teams in.

Bekijk het einde van de race

Vrijdagavond was er slecht nieuws voor het team toen Liemarvin Bonevacia, de Nederlandse recordhouder op de 400 meter, zich moest terugtrekken uit het toernooi vanwege een hamstringblessure.

Toch wisten zijn vervanger Eugene Omalla, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Bol de afstand af te leggen in 3.07.43, net iets buiten het wereldrecord dat de VS vrijdag neerzette. Omalla en Klein Ikkink zijn nu ook de eerste Nederlandse mannen die een atletiekgouden medaille op de Olympische Spelen winnen.

De overwinning komt ook een jaar nadat Bol's late val Nederland de wereldtitel op de gemengde estafette in Boedapest kostte.

Eerder op de dag behaalde Karolien Florijn een primeur voor Nederland door de titel te pakken in de skiff voor vrouwen. Daarmee onttroonde ze de regerend kampioene Emma Twigg. Elders op de roeibaan behaalde de mannenacht het zilver achter Groot-Brittannië en won Simon van Dorp brons in de skiff voor mannen.

In totaal hebben de Nederlanders acht medailles gewonnen in het roeien, waarvan vier keer goud. Dat is de doelstelling van coach Eelco Meenhorst, meldt de NOS.